Förutsättningar som underlättar i sökandet efter ny bostad

Förutsättningar som underlättar i sökandet efter ny bostad

Plötsligt hittar man sin drömbostad. Då underlättar det mycket om man redan i förväg är klar över sina ekonomiska förutsättningar och möjligheter. Finns redan ett lånelöfte? Om inte, kontakta er bank och ansök om detta. Då har ni alla möjligheter att agera snabbt och beslutsamt när ni väl har hittat er drömbostad.

Mäklaren samarbetar med flera banker och finansieringsinstitut. Mäklaren hjälper också gärna till med att upprätta en boendekostnadskalkyl samt gör en värdering av er nuvarande bostad.

Välkommen på visning

Vid visningen får ni tillgång till en detaljerad objektsbeskrivning. Där finner ni alla nödvändiga uppgifter om den aktuella bostaden. Uppgifterna är kontrollerade med säljaren såväl som bostadsrättsföreningen. Mäklaren lägger stor vikt vid att presentera varje bostad med inspirerande bilder och texter såväl som korrekta och informativa presentationer.

Som köpare har man undersökningsplikt. Vid frågor, vänd er till den ansvarige fastighetsmäklaren.

Budgivning

Första öppna visningen hålls alltid på en söndag, och återvisningen på en måndag eller tisdag. Efter återvisningen påbörjar den ansvarige fastighetsmäklaren att bearbeta spekulanterna. Budgivningen inleds. Om ni anmält ert intresse för den aktuella bostaden innan, under eller efter visningen kontaktas ni per telefon när budgivningen påbörjas.

En budgivning involverar mycket känslor för både köpare och säljare. Det är därför av största vikt att budgivningen sköts på ett korrekt och professionellt sätt. Därför har mäklaren som regel att alltid ha en personlig kontakt med köparna vid samtliga bud. Samtliga bud publiceras kontinuerligt på Internet. Både säljare och budgivare informeras kontinuerligt via SMS samt e-post efter varje nytt bud.

Fastighetsmäklare är skyldiga att informera säljaren om samtliga bud. Även de bud som de tar emot efter avslutad budgivningen och innan avtal undertecknats av bägge parter, det vill säga köpare och säljare.

Kontraktskrivning

När budgivningen är avslutad är det dags för kontraktskrivning. Innan skriftligt köpeavtal undertecknats av köpare och säljare kan båda parter ändra sig. Mäklarens uppgift som mäklare är att upprätta samtliga avtal där priset och eventuella villkor dokumenteras. När alla parter är överens möts vi på vårt kontor.

En handpenning på tio procent av köpeskillingen betalas inom en vecka efter kontraktsskrivningen.

Tillträdesdagen

Försäljningen avslutas på tillträdesdagen. Fram till tillträdesdagen sköter mäklaren samtliga kontakter med köparen, bostadsrättsföreningen, banken samt håller er kontinuerligt informerad om hur affären framskrider. På tillträdesdagen träffas slutligen köpare och säljare, vanligtvis på köparens bank, en likvidavräkning upprättas och den resterande delen av köpeskillingen erläggs.

Mäklaren hjälper gärna till även efteråt. Mäklaren har ett stort kontaktnät med flyttfirmor, hantverkare, inredare och arkitekter som gärna hjälper er med allt som rör er nya bostad. Önskar ni ekonomisk och juridisk rådgivning?